Comunicat de presă: „Rupe tăcerea” – avortul rănește!

Scris de admin în mai 28, 2012 in - Nu sunt comentarii

Asociația PRO VITA București a lansat primul proiect românesc care cuprinde atât mărturii directe ale persoanelor afectate de trauma avortului, cât și un program coerent de terapie și vindecare post-avort

Avortul rănește femeia în cele mai intime și delicate aspecte ale vieții, iar amintirea acestuia poate declanșa reacții emoționale puternice și complexe, chiar la mult timp după momentul procedurii. Aceasta întrucât graviditatea determină modificări hormonale și funcționale în organismul femeii, iar un avort perturbă acest proces fiziologic firesc, fapt care favorizează apariția unor dereglări în funcţionarea organelor precum și în cea a psihicului. Totalitatea simptomelor psihice care apar după întreruperea sarcinii, fie imediat, fie ulterior, sunt cunoscute sub denumirea de sindromul post-avort sau suferința post-avort.

Această suferință se caracterizează printr-o gamă largă de sentimente concretizate, frecvent, prin comportamente anti-sociale, uneori extreme, în timp ce momentul și factorii declanșării variază de la persoană la persoană. Sunt femei care își schimbă viața imediat după avort, femei care se întorc la viața lor ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, urmând, multe dintre ele, să-și regrete decizia peste ani, atunci când vârsta îndeamnă la introspecție.

Dacă până acum trauma avortului a fost un subiect tabu, Asociația Pro-vita filiala București își propune, prin proiectul „Rupe tăcerea”, să aducă la lumină această problemă majoră care marchează viața femeilor și familiilor din România, prin culegerea și difuzarea de mărturii nemijlocite ale celor afectate. Pentru început, am publicat pe website-ul www.rupetacerea.ro trei mărturii, oferite de Ana Maria, Roxana și Gabriela. Confesiunile sunt înregistrate video, pentru autenticitate și o relație mai directă cu publicul.

„Rupe tăcerea” este parte a campaniei internaționale „Silent no More Awareness”, inițiată în SUA și Marea Britanie acum 10 ani și care a strâns până azi peste 10.000 de mărturii din 67 de țări.

„Călătoria” – zece pași spre vindecarea după avort

Fidelă principiilor și identității sale, Asociația Pro-Vita pentru născuți și nenăscuți – filiala București oferă, tot prin proiectul „Rupe tăcerea”, și un program de consiliere și terapie, al cărui scop este vindecarea de trauma avortului. Programul se numește ‘Călătoria’, durează în medie 3-4 luni și cuprinde întâlniri săptămânale individuale cu personal format și specializat pe psihoterapia sindromului post-avort.

Programul „Călătoria” este derulat în parteneriat cu asociația britanică „Care Confidential”.

Mai multe detalii despre acest program și modul în care puteți depune propria mărturie și apela la serviciile noastre specializate, pe website-ul „Rupe tăcerea”, www.rupetacerea.ro